Modul in care traim vietile noastre acum, nu va fi la fel cu viitorul

O colega mi-a spus odata ca nu s-a deranjat sa economiseasca bani pentru pensionare pentru ca dorea sa se bucure de banii ei in timp ce era tanara. Aceasta colega parea sa creada ca se va bucura mereu de o sanatate buna si de un loc de munca stabil si ca ar putea continua sa lucreze pentru totdeauna.

Acest tip de gandire este un simptom comun al prejudecatilor de proiectie. Cu totii avem tendinta sa presupunem ca modul in care traim acum vietile noastre este cum vor continua sa fie in viitor. Deci, nu ne deranjam sa economisim bani pentru o zi ploioasa sau pentru pensionare, pentru ca proiectam stabilitatea de astazi in viitor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care pesimistii tind sa fie mai buni decat cei optimisti. Pesimistii asteapta ca lucrurile sa mearga prost, si ei planifica in consecinta. Asadar, este o idee buna sa va imbratisati pesimismul financiar si sa va ganditi prin toate caile potentiale in care legea lui Murphy ar putea arunca o cheie in viata voastra. Veti fi mai putin probabil sa va presupuneti ca viata dvs. actuala va ramane neschimbata pentru totdeauna – si veti avea mai multe sanse de a economisi bani pentru a va proteja.

Pierderea locurilor de munca poate lovi pe oricine in orice moment si daca toti banii investitiei sunt legati intr-o proprietate de inchiriat pe care nu o puteti vinde, atunci veti fi blocati facand unele decizii financiare dificile pana cand veti gasi o alta slujba.

In timp ce plasati banii in investitii nelichide poate fi o miscare financiara savuroasa pentru investitorul potrivit, este important sa va ganditi la ce s-ar intampla daca ati pierde locul de munca sau veti avea o criza financiara. Cand va ganditi sa faceti astfel de investitii, asigurati-va ca aveti si un Plan B pentru ca viata nu continua in acelasi mod.