Funcționarea pompelor de căldură apă – apă

Pompele de căldură ce funcționează pe sistemul apă – apă de la Clima Center au abilitatea de a funcționa atât ca sistem de încălzire cât și de răcire. Acest lucru reprezintă cea mai mare atracție a sistemelor de pompe de căldură.

Pompele de căldură sunt utilizate pentru a deplasa căldura dintr-un mediu în care sunt ușor accesibile unui alt mediu care îl poate accepta. Mediul donând căldura se numește „sursă”, în timp ce cel care primește căldura se numește „chiuveta”.

Pompa de caldura apa apa

Utilizarea apei în loc de aer

Un astfel de dispozitiv poate extrage căldură dintr-o sursă curgătoare de apă cu temperatură scăzută și poate furniza căldura unui alt flux de apă cu o temperatură mai ridicată.

Sursa de temperatură joasă poate fi apa subterană, apa de răcire dintr-un proces industrial sau chiar apa de proces care trebuie răcită înainte de utilizare. Aproape orice situație în care căldura este disponibilă sub formă de apă cu temperatură scăzută, în combinație cu o încărcare simultană la care poate fi furnizată căldură sub formă de apă cu temperatură mai ridicată, reprezintă o posibilă aplicare a unei pompe de căldură apă-apă.

În ultimii 10-15 ani, s-a înregistrat o creștere considerabilă a utilizării pompelor de căldură cu sursă de apă pentru încălzirea spațiului. Deși majoritatea acestor aplicații au utilizat pompe de căldură apă-aer, care livrează căldură prin intermediul unui sistem cu aer forțat, utilizarea sporită a încălzirii prin pardoseală radiantă joasă a creat o oportunitate excelentă pentru aplicațiile pompelor de căldură apă apă.

Pentru aplicațiile de încălzire a spațiului, pompele de căldură cu sursă de apă colectează de obicei căldură de pe pământ. Deoarece temperatura solului la câțiva metri mai jos de suprafață este considerabil mai mare decât temperatura exterioară în cea mai mare parte a iernii, aceste sisteme „geotermale” se bucură de un avantaj important de performanță față de omologii lor cu sursa de aer.

Surse geotermale

O metodă de colectare a căldurii din pământ este aceea de a circula apa dintr-un iaz sau lac prin intermediul unui schimbător de căldură apă-răcire în interiorul pompei de căldură. Temperatura apei subterane variază de la aproximativ 1˚ la 15˚C, în funcție de sursa, locația geografică și timpul anului. Pe măsură ce apa curge prin pompa de căldură, temperatura acesteia crește de la -15 la -9.5 ° C, pe măsură ce se extrage căldura. Apa apoi revine la sursa sa, unde poate absorbi mai multă căldură. Deoarece apa nu este cuprinsă într-o buclă închisă sub presiune, această abordare este cunoscută ca un sistem de pompă de căldură geotermală „cu buclă deschisă”.

O altă metodă de extragere a căldurii din pământ este circulația apei sau a unui amestec de apă și antigel prin intermediul unei bucșe închise de conducte aflate la mai mulți metri mai jos. Căldura este extrasă prin răcirea apei care circulă prin bucla îngropată la o temperatură mai mică decât cea a solului. Căldura migrează din sol prin pereții țevilor și în fluidul răcitor. Fluidul transportă căldura înapoi la pompa de căldură, unde este extrasă din nou printr-un proces standard de refrigerare. Apa răcită curge înapoi în bucla îngropată pentru a repeta procesul.

Pompele de căldură produc întotdeauna mai multă energie termică decât energia electrică necesară pentru a funcționa. Raportul dintre capacitatea de încălzire a pompei de căldură și energia electrică necesară funcționării acesteia se numește coeficientul său de performanță sau COP.

Ar trebui să utilizați pompe de căldură apă-apă în locul altor sisteme de încălzire al locuinței în urma unei analize atente a avantajelor și dezavantajelor. Foarte importantă este locația unde se află locuința, pentru a realiza dacă un astfel de sistem este eficient și potrivit.

La Clima Center, se poate găsi o gamă extinsă de pompe de căldură apă – apă sau sol – apă. În funcție de necesitățile clienților, alternativele nu sunt limitate.