De ce e important sa aveti rabdare la shopping – Partea I

Consumatorii care fac mai putine cercetari tind sa fie mai fericiti cu achizitiile. Spre deosebire de sotul meu, care face saptamani (sau luni) de cercetare, cautand opinii ale expertilor, investigand avantajele si dezavantejele diferitelor optiuni si cantareste preferintele sale in comparatie cu costurile, tind sa imi dau seama de minimul de care trebuie sa fiu fericit si sa cumpar. Primul articol pe care il intalnesc care se potriveste nevoilor mele si gamei de preturi.

Potrivit lui Barry Schwartz, autorul cartii The Paradox of Choice , metoda mea de luare a deciziilor se numeste „satisfacing”, in timp ce sotul meu se angajeaza sa „maximizeze”. Maximizatorii considera ca exista o versiune ideala a ceea ce cauta si fac din misiunea lor sa o gaseasca. Dar maximizatorii vor agoniza uneori despre cumpararea lor chiar si dupa ce au facut-o, pentru ca se tem ca exista o versiune mai buna. Pe de alta parte, satisfactia se concentreaza pe ceea ce va fi suficient de bun pentru a indeplini criteriile minime, ceea ce inseamna ca satisfacatorii sunt in general mai fericiti cu deciziile lor.

Satisfacerea poate fi costisitoare
Am cumparat recent un scaun nou pentru birou. Lucrez de acasa si mi-am dorit sa am un scaun care sa ofere mai mult suport lombar si niste captuseli. Asa ca m-am dus la un magazin de birou si am ales un scaun de birou care se simtea confortabil, arata dragut si se incadra in gama mea de pret.

Am fost multumit de achizitia mea de aproximativ sase saptamani, pana in ziua in care am pus doar o greutate mica pe spatarul scaunului si s-a rupt. S-a dovedit ca spatarul scaunului era din tabla de particule sub captuseala si a fost doar o chestiune de timp inainte ca un fel de presiune sa rupa placa din jurul suruburilor care o tineau pe loc. Scaunul meu „suficient de bun” a fost folosit doar sase saptamani, iar acum trebuie sa cumpar unul nou. Ar fi fost mai putin costisitor daca as fi petrecut mai mult timp cercetand care sunt scaunele care sunt foarte apreciate, chiar daca as fi terminat cu un scaun de pret.