De ce e important sa aveti rabdare la shopping – Partea a II-a

Satisfacerea si satisfactia nu sunt aceleasi
In timp ce sunt foarte satisfacator, exista cateva achizitii care scot maximizatorul in mine. Una dintre ele sunt caiete si jurnale goale. Imi place sa cumpar acestea si vreau ca jurnalul pe care il cumpar sa se potriveasca exact proiectului pe care il am in minte. De exemplu, am petrecut recent aproape o ora si jumatate privind prin caiete necompletate afisate la libraria noastra locala pentru a gasi ceva perfect pentru un proiect creativ viitor. In timp ce puteam folosi cu siguranta orice carte goala pentru a scrie note si a desena imagini, cea pe care am gasit-o intruchipa exact estetica pe care o cautam si avea in interior o hartie superba, cremoasa, nelimitata – asa cum imi doream.

Satisfacerea poate determina decizii neatente
In cele din urma, satisfacatorii ca mine prefera sa nu piarda timpul pentru a alege. Adesea mergem pentru optiunea suficient de buna, pentru ca preferam sa luam decizia luata si nu mai mult decat sa petrecem timp in plus. Aceasta preferinta pentru realizarea ei (spre deosebire de preferinta maximizatorului de a o face corect) poate uneori sa puna presiune inutila asupra timpului. Chiar daca nu exista o urgenta speciala pentru o decizie, un satisfacator se poate simti ca si cum ar trebui sa ia doar o decizie, astfel incat sa o poata trece de pe lista lor.

Acest lucru mi s-a intamplat in mai multe ocazii cand am vrut doar sa trec la urmatorul lucru. De exemplu, cand a trebuit sa schimb un zbor din cauza unei situatii de urgenta a familiei, am ales primul zbor pe care mi l-a oferit compania aeriana, asa ca as putea avea grija de urmatorul lucru care ar ajuta familia mea. Dar acel zbor a fost la un moment incomod si ar provoca mai mult stres familiei mele. Dorinta mea de a lua o decizie si de a merge mai repede a insemnat ca trebuie sa sun compania aeriana inapoi si sa intreb din nou daca imi vor schimba zborul. Am facut aceasta greseala, deoarece tendintele mele satisfacatoare au prioritizat sa fac lucrurile repede, mai degraba decat sa le fac bine. (Vedeti si: Cum ar putea distruge proiectia sa va distruga finantele )

Invatarea de a maximiza si satisface
In timp ce probabil ma voi orienta intotdeauna mai mult spre sfarsitul satisfacator al spectrului decizional, stiu ca adoptarea unor modalitati de maximizare ma poate ajuta sa iau decizii mai bune. Asigurandu-ma ca imi ridic standardele, imbratisez placerea de a gasi alegerea potrivita pentru mine si incetinesc atunci cand iau decizii ma vor ajuta cu totii sa ma bucur de cele mai bune din ambele lumi.