Cum transformi un obicei intr-o rutina

Se intampla des sa vrei sa faci un lucru mai des si sa nu reusesti. Exista moduri de a crea noi obiceiuri sanatoase in viata noastra de zi cu zi: trebuie doar sa aflam putin despre modul in care functioneaza mintile noastre.

Cum functioneaza obiceiurile
Lucrul cu obiceiurile este ca ele sunt atat de automate, incat nu ne gandim la ele. Inainte ca campaniile de sanatate publica sa puna pericolul fumatului atat de ferm in mintea oamenilor, este foarte probabil ca majoritatea oamenilor au aprins, au suflat si au stangat cu putin sau deloc gandul despre actiune. Obiceiurile sunt, in general, conduse subconstient, motiv pentru care este atat de usor sa ne gasim in mod obisnuit, chiar si atunci cand mintea noastra constienta ne spune sa nu o facem; un lucru se intampla fara rezistenta, celalalt are ganduri, efort si schimbare.

Psihologii numesc procesul in trei etape al obiceiurilor „Trigger, Routine, Reward” sau TRR. In primul rand, experimentati un declansator extern pe care l-ati asociat cu obiceiul. Apoi, declansatorul declanseaza instantaneu modelul de comportament subconstient, iar mintea voastra subconstienta va declanseaza actiunile; aceasta ar putea fi o activitate fizica sau un model de gandire in care va angajati. In cele din urma, exista adesea recompensa pe care o aduce obiceiul.

Este aceasta recompensa care ne face sa repetam ​​comportamentul si incorporeaza in profunzime un model de comportament in mintea noastra – ca si cand am putea sa dormim odata ce ne-am periat dintii. Odata ce experimentati un declansator, subconstientul preia conducerea spre recompensa pe care ati invatat sa o asteptati.

De exemplu, cineva care isi muste unghiile poate fi recompensat cu un sentiment (adesea abia perceptibil) de confort. Tot ceea ce facem creeaza o retea neuronala specifica creierului, care poate fi intarita sau slabita, dar nu dispare in intregime.

Folosirea psihologiei formarii obiceiurilor
In ciuda faptului ca niste articole de auto-ajutorare ne pot spune, nu exista nici o modalitate de a face creierele noastre sa lucreze cum vrem. Desi la suprafata aceste procese pot parea simple, creierul nostru este o entitate organica incredibil de complexa si nu o masina pe care o putem truca sau programa.