Top achizitii pentru mesterii pasionati: aparatul de sudura

Daca stam la tara, avem nevoie ocazional de un aparat de sudura cu ajutorul caruia sa sudam diferite lucruri minore, de care ne lovim zilnic. In cazul in care stam la oras, nu inseamna automat ca nu avem nevoie de acesta, insa de regula ne putem folosi de el atunci cand suntem independenti si lucram la diferiti clienti. La bloc e putin probabil sa ne lovim de nevoia de a il folosi.

Aparatul de sudat nu este usor de ales daca nu l-ati mai folosit pana acum. Trebuie sa cunoasteti modul cum functioneaza si ce asteptari aveti de la el. Primul lucru care ar trebui sa va intereseze este tipologia aparatului, adica prin ce metoda sudeaza. Cele care sudeaza cu electrod se numesc MMA, iar cele care sudeaza cu mediu de gaz inert se numesc TIG. Acestea doua sunt cele mai cunoscute insa pe piata exista si alte tipologii. In gospodarii se folosesc in general aparatele de sudura cu electrod.

Schema de functionare pentru cei interesati:

Manual Metal Work

Metalele care urmeaza sa fie sudate trebuie luate in calcul. Pentru majoritatea metalelor pe care le putem intalni in gospodarie cea mai buna varianta de aparat de sudura este MMA-ul. In cazul aluminiului trebuie facuta o distinctie. Acesta poate fi sudat cu electrod doar cand stratul de metal este gros. Daca este subtire nu va rezista caldurii si e indicat sa folosim aparatele de sudura TIG.

Trebuie avuta grija ca aparatul sa fie monofazat pentru a putea fi folosit la priza (230 V). Aparatele de sudura trifazate sunt mult mai bune insa ele nu pot fi folosite in gospodarii pentru ca trebuie legate la o tensiune mai mare.

Daca alegeti un aparat de sudat cu electrozi trebuie sa cumparati unul care foloseste cat mai multe feluri de electrozi, de cat mai multe dimensiuni. Puteti folosi electrozi rutilici, bazici sau celulozici. Primii, adica cei rutilici se pot folosi pentru suduri fine, atat pe orizontala cat si pe verticala. Pentru o sudura rezistenta se folosesc electrozii bazici, iar pentru sudatul tevilor sunt mai indicati electrozii celulozici. Nu trebuie sa uitati ca acestia au dimensiuni diferite.

Aparatele de sudura pot fi invertoare sau traditionale. Cum alegeti varianta potrivita!? Va puteti decide in functie de bugetul pe care il aveti si de cat de mult vreti sa il folositi, insa si consultand si site-urile de profil care ofera recenzii pentru echipamentele utile in casa si gradina, asa cum este Electroclub.ro. Invertoarele sunt mai scumpe insa folosesc toate tipurile de electrozi. De asemenea, consuma mai putina electricitate. Aparatele traditionale sunt mai ieftine si se pot improviza acasa foarte usor. Au insa un mare dezavantaj. Consuma mult mai multa electricitate si nu se pot folosi electrozii rutilici.

Asadar, daca aveti de gand sa sudati foarte rar, atunci un aparat traditional se poate dovedi o solutie buna. Daca sudati cel putin odata pe luna sau la doua luni se poate dovedi mult mai indicat invertorul.

La invertoare trebuie sa aveti grija sa aiba afisaj electronic al tensiunii de sudare si cat mai multe accesorii, care au un rol important in timpul sudarii. Nu trebuie sa uitati de greutate. Un aparat de sudat in gospodarie trebuie sa fie suficient de usor astfel incat sa poata fi mutat de o singura persoana.