Povesti de viata care te vor motiva sa castigi mai mult

De la Elon Musk, care a castigat banii pe care la castigat din vanzarea PayPal in Tesla si SpaceX, lui Sara Blakely, care a pus cele 5.000 de dolari pe care reusise sa le salveze din vanzarile sale in afacerea care a devenit Spanx, exista o serie de care au jucat propriile lor fonduri pe ideile lor de afaceri. Intre aceste povestiri inspirate si prevalenta unor astfel de gambituri care se desfasoara in filme, ar fi usor sa presupunem ca dorinta de a-ti pune banii intr-o afacere este secretul succesului antreprenorial.

Lisa Scottoline a divortat imediat dupa ce s-a nascut fiica ei si a vrut sa ramana acasa cu copilul ei. Ea fusese anterior avocat de proba, iar orele lungi au facut o slujba dificila de a continua ca mama singura. In schimb, ea a vrut sa devina scriitor de thriller legal. Deci Scottoline a luat un pariu important: „M-am sustinut pe credit. Am avut cinci carduri de credit, cu cate 10.000 de dolari fiecare disponibile. Mi-am spus: „Aveti 50.000 de dolari pentru a fi publicati”. Am ajuns la datorii de 38.500 de dolari. M-am intors la a fi un grefier pentru bani si o saptamana mai tarziu primul meu roman a fost vandut.”

Cu toate acestea, la fel de tentant ca si artistii, muzicienii, scriitorii, actorii si alte tipuri de creatie care vor sa urmeze exemplul lui Scottoline, traind pe plastic pana cand cariera artistica se va desprinde, ar fi iresponsabil sa faca acest lucru. Este important sa ne amintim ca Scottoline a fost un avocat de succes inainte de a-si asuma riscul. Daca ar fi vrut sa devina un autor care nu a fost dezvaluita, ea a avut o cariera cu venituri mari care sa-si revina, ceea ceinsemna ca nu era niciodata in pericol serios sa faca o datorie pe care nu putea sa o plateasca. Majoritatea reclamelor nu pot spune acelasi lucru. De asemenea, Fred Smith, fondatorul Federal Express (acum cunoscut sub numele de FedEx), nu ar aduce in prezent profituri de 4,4 miliarde de dolari daca nu ar fi un joc remarcabil de norocos de blackjack. Smith a inceput compania in 1971, cu o mostenire de 4 milioane de dolari, precum si 80 milioane dolari in imprumuturi si investitii de capital. Dar pana in 1973, compania se lupta. Cand fondurile companiei s-au diminuat la doar 5.000 de dolari, aceasta insemna ca nu aveau destui bani pentru a alimenta avioanele pentru saptamana viitoare. Asa ca Smith a luat acesti bani in Vegas si a folosit-o pentru a juca blackjack. Miraculos, a castigat. Jocul sau norocos de blackjack a transformat suma de 5.000 $ la 27.000 $, care ar acoperi nevoile de combustibil ale saptamanii viitoare. Desi nu a rezolvat toate problemele legate de fluxul de numerar ale FedEx, Smith si-a vazut pauza norocoasa ca motivatie pentru a cauta mai multe fonduri. Smith a fost sangvina in legatura cu decizia sa de a juca pe ultima banca a companiei. Stia ca nu ar putea sa zboare in saptamana urmatoare fara sa mai plateasca bani, asa ca lasand banii in cutiile FedEx-ului ar fi terminat oricum.