Nu lasati anxietatea sociala sa va perturbe vacanta!

Stim cu totii ca spiritul vacantei sau al concediului este unic si totul in jur pare sa faca referire la relaxarea care va urma. Totusi, cei care sufera de anxietate sociala, se poate simti stresati si panicati pentru toate pregatirile care urmeaza, fiind presati de lipsa timpului in pregatirea bagajelor si punerea la punct a detaliilor pentru calatorie. Viitorul este presarat cu activitati de rutina, de la gatit si invitatii la intalniri sociale. Aceasta inseamna o lista lunga de sarcini, insa daca veti invata sa le gestionati cu mult calm si intr-o maniera organizata, veti constata ca situatia nu este atat de disperata.

Organizeaza-te
Un declin in cazul persoanelor care sufera de anxietate sociala este accentuat de modul in care acestia il percep. Acest lucru inseamna ca veti fi ingrijorati de modul in care arata casa voastra, de gustul preparatelor pe care le gatiti si de faptul ca persoanele dragi s-ar putea sa nu fie date pe spate de cadourile pe care le daruiti. Unii chiar au tendinta de a fi complet irationali in cadrul contactelor sociale. Cineva poate spune ca ii place in mod absolut cadoul, dar indiciile de ezitare sau dezamagire se citesc rapid pe fata lor. Planifica-ti toate lucrurile pe care urmeza sa le desfasori, de la curatenie si pana la pregatirea cadourilor pentru cei dragi. Iti va fi mult mai usor sa depasesti starea apasatoare care te va lua prin surprindere.

Invatati sa spuneti „nu”
Daca nu aveti timp sa onorati cu aparitia toate mesele organizate in familie, atunci nu va asumati responsabilitatea doar de dragul celorlalti membrii, fiindca fiecare are propriile repsonsabilitati si trebuie sa se ocupe de ele. Timpul pe care il alocati unor astfel de evenimente este extrem de pretios si nu trebuie sa se scurga doar pentru a nu supara pe cineva. In plus, daca pun presiune pe voi si va fac sa va simtiti coplesiti de aceasta grija, cu atat mai mult nu merita sa va lasati afectati, ci sa refuzati toate invitatiile pe care vi le lanseaza.

Respirati profund si ganditi la rece
Vacantele inseamna intalniri sociale. Pentru oricine sufera de anxietate sociala, acesta este cel mai mare declansator al unei stari generale de panica. Iti vei face griji ca nu te-ai imbracat destul de bine, ca ceea ce mananci alaturi de cei care te insotesc nu este foarte aspectuos sau ca subiectele pe care le abordati nu sunt foarte actuale. Cand se intampla acest lucru, recunoasteti-o si nu va invinovatiti pentru asta. Respirati profund si imaginati-va literalmente anxietatea parasind corpul pe masura ce respirati.

Ca in cazul multor conflicte care se desfasora in interiorul nostru, anxietatea sociala nu poate fi combatuta cu pastile. Nu puteti face ca anxietatea voastra sociala sa dispara, la fel cum nu puteti sa va opriti din a resimti stari de disconfort in prezenta multor persoane. Tot ce puteti face este sa invatati sa o gestionati si sa traiti cu ea. Cum gestionati anxietatea sociala? Prin autocontrol si multa, multa determinare de a depasi starile de disconfort.