Invatati sa va gestionati corect banii chiar dupa finalizarea studiilor!

Viata de student a ajuns la capat si realitatea cruda se grabeste sa o inlocuiasca. Alaturati-va fortei de munca si cautati accesul la banii, dar aveti grija sa nu va duceti departe. Inainte de a incepe sa va cheltuiti banii, asigurati-va ca ati pus ceva deoparte. Evitati datoriile, pentru a genera stabilitatea financiara de care aveti nevoie la inceput de drum.

Stabiliti un buget
Crearea unui buget, si pastrarea acestuia, reprezinta una dintre cele mai bune modalitati prin care puteti obtine controlul asupra finantelor personale. Nu este necesar niciun contabil, puteti face acest lucru singur pe cont propriu. Incepeti cu veniturile si cheltuielile lunare. Faceti-va o agenda speciala de calcull si treceti mai intai costul tuturor cheltuielilor necesare, facturile, alimentele, platile pentru imprumuturi. Apoi, calculati cat trebuie sa fie venitul pentru a acoperi toate aceste lucruri. Odata ce stiti cati bani va trebui sa cheltuiti lunar, puteti aloca bani si pentru alte mofturi, ca de exemplu divertisment, servicii de streaming, imbracaminte noua. Poate fi nevoie de o anumita practica, dar in mod ideal, cheltuielile ar trebui sa fie mai mici decat banii de care dispuneti.

Cumpara-ti un automobil
De ce reprezinta masina o prioritate? Pentru ca te ajuta sa economisesti banii care in mod traditional i-ai fi alocat pe cursele de taxi si nu numai. Odata ce ati stabilit bugetul, puteti incepe planificarea pentru modul in care veti strange banii pentru masina pe care doriti sa o cumparati. Indiferent daca planuiti sa cumparati o masina ieftina sau veti plati lunar, va trebui sa incepeti sa va informati si sa incepeti economisirea in avans. Daca doriti sa platiti in avans masina, economisirea va poate ajuta sa faceti acest lucru. Daca veti efectua o achizitie mai mare pe care o veti plati in timp, banii pe care ii economisiti pot ajunge la o plata mare in avans pentru masina, ceea ce inseamna ca trebuie sa va puneti pe economisit intens.

Planificati achizitiile in avans
Toata lumea cumpara impulsiv din cand in cand, insa planificarea achizitiilor va poate ajuta sa ramaneti la bugetul stabilit si sa limitati cheltuielile inutile. Mentineti o lista de lucruri de care aveti nevoie sau le-ati dorit pentru o vreme si incercati sa limitati achizitiile care depasesc aceasta lista. Majoritatea magazinelor au cupoane tiparite si online de reducere, ceea ce va da ocazia sa profitati cat se poate de mult de economii semnificative. De la cumparari banale, cum ar fi alimentele si pana la la cumpararea unei case, fiecare achizitie ar trebui sa aiba un proces anterior de gandire, adica sa fie o investitie asumata.

Incepeti economisirea
Punerea banilor in fiecare luna in contul de economii va va ajuta sa nu va depasiti cheltuielile si veti avea o siguranta financiara de fiecare data cand intampinati situatii de criza. Dupa ce va ajustati veniturile si cheltuielile lunare, puneti deoparte cat de mult din fiecare salariu, pentru a avea o sursa de bani la indeamana. De asemenea, este bine sa va obisnuiti sa salvati banii pe care ii primitit cadou, ii primiti bacsis sau ii castigi in plus, findca asta va poate ajuta in mod semnificativ sa va mariti economiile in timp.