Industrii care ar putea beneficia de pe urma schimbarilor climatice

Recenta devastare provocata de uraganele din S.U.A. si Puerto Rico a dus la conversatii reinnoite cu privire la impactul schimbarilor climatice. Furtunile periculoase, cresterea nivelului marii, secetele si valurile de caldura sunt acum mai frecvente pe glob, iar pentru mai bine sau pentru mai rau, exista multe companii gata sa plateasca.

Putine companii vor incerca in mod explicit sa profite de schimbarile climatice, dar exista o serie de industrii care ar putea vedea venituri daca planeta noastra continua sa se incalzeasca. Fie ca prin valorificarea noilor surse de energie, construirea de noi infrastructuri sau crearea de produse pentru a proteja sanatatea oamenilor, companiile vor intensifica si vor raspunde la schimbarile climatice. Intre timp, alte firme vor profita in moduri neasteptate.

1. Companiile din domeniul energiei regenerabile
Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca ritmul incalzirii globale poate fi incetinit printr-o schimbare catre energia verde. Companiile care produc energie solara si energie electrica din surse eoliene si alte surse nepoluante ar trebui sa vada veniturile sa creasca odata cu trecerea economiei de energie. De asemenea, se preconizeaza o crestere si a numarului de intreprinderi noi din acest domeniu.

2. Intreprinderi energetice stabilite
In timp ce preocuparea privind schimbarile climatice a dus la o presiune pentru mai multe surse regenerabile de energie, companiile traditionale de energie nu pleaca maine. De fapt, deoarece nevoile de energie cresc din cauza temperaturilor in crestere, (ironic) pot fi stabilite companii de combustibili fosili care raspund acestor nevoi pana cand sursele regenerabile devin mai abundente si mai sigure. Unele companii au remarcat de asemenea ca topirea ghetii in Arctica ar putea deschide mai multe zone pentru forarea petrolului offshore.

3. Companiile de constructii
Desi multi oameni se concentreaza asupra prevenirii si incetinirii schimbarilor climatice, altii examineaza modul in care lumea noastra este mai rezistenta pentru a face fata impactului. Acest lucru inseamna potential construirea de ziduri maritime si alte infrastructuri pentru a aborda cresterea nivelului marii. De asemenea, ar putea insemna consolidarea unei infrastructuri majore, cum ar fi caile ferate, aeroporturile si drumurile. O mare parte din acest lucru se va realiza de catre companiile private si ar putea veni mai devreme, mai degraba decat mai tarziu, daca parlamentarii convin asupra unei mari cresteri a cheltuielilor pentru infrastructura.