Efectele devastatoare ale micilor decizii – II

Factorul latte
Desi a devenit un fel de cliseu, factorul latte este un exemplu obisnuit al modului in care tirania deciziilor mici va poate afecta bugetul. Popularizat de expertul si autorul financiar David Bach, factorul de latte descrie modul in care efectuarea de cumparaturi regulate regulate, cum ar fi un latte zilnic de 4 USD, poate insemna o plata mare pe care nu intentionati sa o faceti. Faceti o achizitie inutila de 4 USD in fiecare zi si cheltuiti peste 1.400 USD pe an.

Acesta este ceea ce este atat de insidios despre tirania micilor decizii. Oricine cheltuieste 1.400 USD pentru o singura achizitie mare ar avea cel putin ceva de valoare de aratat pentru gaura din bugetul lor. Dar a cheltui bani putin cateodata pentru ingaduinte mici inseamna ca nici macar nu poti indica unde te-au dus banii. (Vezi si: Iata cat de bogat ai fi daca ai inceta sa bei cafea scumpa )

Plati usoare si decizii mici
Un alt factor important in modul in care tirania deciziilor mici poate distruge un buget este faptul ca acum traim intr-o societate in mare parte fara numerar. Atunci cand luati mici decizii de cumparare folosind numerar, suma de bani pe care o aveti in portofel este o amintire naturala a cat ati cheltuit.

Cu toate acestea, poate fi foarte usor sa pierdeti evidenta a cat ati cheltuit atunci cand utilizati plasticul pentru a plati totul. Fiecare decizie individuala de cheltuieli pe care o luati este un lucru mic care nu va va afecta finantele. Dar, in ansamblu, deciziile insumeaza o suma totala de dolari pe care nu intentionati sa o cheltuiti.