Cumparaturile irationale iti distrug finantele

Ai facut vreodata cumparaturi pe stomacul gol? Daca sunteti ca majoritatea oamenilor, veniti acasa cu tot felul de alimente nedorite si ingrediente pentru care nu aveti planuri specifice de utilizare, ci doar pentru ca aratau bine la vremea respectiva.

Deci, atunci cand decizi sa arunci niste creveti in carucior, atunci cand ai nevoie doar de o sticla de lapte, esti victima unei prejudecati cognitive, cunoscuta sub numele de prejudecatile de proiectie. Bineinteles, tendinta de proiectie face mai mult decat sa umple carucioarele cu alimente pe care nu le vei manca niciodata. De asemenea, poate provoca greseli financiare si mai mari. Iata cum incapacitatea de a proiecta preferintele viitoare iti poate distruge finantele.

Cumparaturi irationale
Reprezentantii auto au descoperit mult timp ca vand mai multe cartele convertibile in primavara si vara decat in ‚Äč‚Äčtimpul iernii. Unele dintre acestea sunt perfect naturale. Un cumparator de masini este probabil sa vrea sa cumpere o masina a carei facilitati le pot profita de indata. Dar vanzarile convertibile ajung, de asemenea, in timpul zilelor insorite sau vraji calde in timpul iernii. In acele cazuri, proprietarul cabriolet irational promoveaza ca va dori sa calatoreasca cu varful jos si cu vantul in par in fiecare zi, tocmai pentru ca asta vrea ea in ziua neobisnuit de calda si frumoasa cand isi cumpara noua masina.

In mod similar, atunci cand va aflati in mijlocul unui nou entuziasm pentru exercitii, ar putea parea o idee minunata de a cumpara o masina de alergat sau o masina eliptica. Vreti sa va exersati in fiecare zi chiar acum, deci, bineinteles, veti dori sa continuati sa va exersati in viitor.

Una dintre cele mai bune metode de a inlatura aceasta greseala de tendinta de proiectie scumpa este sa va obligati sa luati o perioada de racire inainte de a efectua orice achizitii majore. Testul de conducere a BMW-ului decapotabil poate fi o explozie la acea zi de 70 de grade la sfarsitul lunii februarie, dar de fapt, cumpararea masinii se va simti la fel de rezonabila o saptamana mai tarziu, cand zapada este in scadere? Fortandu-va sa asteptati o saptamana (sau o luna) inainte de a efectua orice achizitii mari va poate ajuta sa pastrati tendinta de proiectie la bay.