Cum afecteaza stresul alegerile noastre

Stresul este un raspuns care ne ajuta sa actionam rapid si eficient pe termen scurt. Hormonii de stres, cum ar fi adrenalina si cortizolul, ofera izbucniri de energie proiectate sa ne ajute in caz de urgenta. In acest mod de urgenta, lucrurile care ne tin trupul in liniste, sunt neglijate. De exemplu, energia este redirectionata de la digerarea hranei pentru a ne da puterea fizica de a lupta (sau a fugi de) pericol, pentru ca in acel moment digestia nu este o prioritate.

Acest lucru inseamna ca, daca traim prea mult in stres, rezultatul cumulativ este un potop de boli care variaza de la minor pana la foarte grav.

Sistemul nostru digestiv nu functioneaza corect, iar conditiile cum ar fi Sindromul de colon iritabil sunt declansate sau inrautatite.
Pe masura ce stresul ne suprima sistemul imunitar, luam mai usor racelile si infectiile.
Ne confruntam cu dureri de cap tensiune, agitatie, starea de spirit scazuta si dificultati de somn.
Stresul face mai dificila tratarea conditiilor preexistente, declansand simptome la cei care traiesc cu boli ca Lupus sau depresie.

Cum afecteaza stresul alegerile noastre

Stresul poate, de asemenea, sa influenteze in mod indirect si subtil alegerile pe care le facem, avand un efect tangibil asupra stilului nostru de viata. In timp ce stresul inainte de o mare prezentare ne poate exhilara, inaltandu-ne nervii pentru a ne indeplini cel mai bine, chiar si in cele mai bune momente de stres ne face sa ne simtim la margine. Atunci cand experienta streseaza in mod regulat, nu mai ofera o senzatie de energie, ci doar ne mananca cu o continua zgomot de panica vaga si inutila.

In aceasta situatie stresul limiteaza capacitatea noastra de a gandi pe termen lung. In schimb, ajungem sa raspundem nevoilor momentului, conduse de sentimentul ca suntem presati de sarcini urgente si de lipsa de timp. Din acest motiv, avem tendinta de a alege solutii temporare si instantanee care sunt adesea nesanatoase.