Cat de mult te pot costa deciziile mici – I

Spre sfarsitul vietii, medicul bunicii i-a spus sa evite o serie de alimente preferate – inclusiv inghetata. Ori de cate ori mama a gasit o halba de Ben & Jerry in cutia de gheata a bunicii mele, scuza bunicii a fost intotdeauna aceeasi: „Oh, putinul pe care il am nu ma va rani!”

Lucrul despre scuza bunicii (care facea ca venele din fruntea mamei mele sa inceapa sa pulseze) a fost ca ar fi avut dreptate in legatura cu un sundae fierbinte. O singura decizie de a ignora ordinele medicului ei nu ar fi facut o schimbare in sanatatea ei. Problema este ca deciziile mici au un mod de a se agrava, iar bunica mea si-a inrautatit problemele de sanatate cu un con de inghetata la un moment dat.

Acumularea de decizii mici poate fi costisitoare, indiferent daca incercati sa va imbunatatiti sanatatea sau finantele. Iata cum deciziile mici pot crea mari probleme.

Tirania micilor decizii
Intr-un eseu din 1966 intitulat Tirania micilor decizii , economistul Alfred Kahn descrie modul in care un individ bine intentionat care ia o serie de decizii mici poate ajunge la o decizie mare neintentionata si nedorita.

Kahn a folosit exemplul caii ferate Ithaca pentru a explica modul in care deciziile mici pot avea consecinte devastatoare. Caile ferate erau singurul mod consecvent de calatorie in si din Ithaca, New York, deoarece putea functiona pe orice vreme. Dar masinile, autobuzele si avioanele au oferit servicii mai rapide si mai convenabile pe vreme buna. Calatorii in si din Ithaca au luat in mod constant decizia mica, individuala, de a lua cel mai convenabil serviciu atunci cand vremea era frumoasa. Din cauza acestor mici decizii, serviciul feroviar a fost intrerupt in cele din urma deoarece nu existau suficienti calatori care sa acopere costurile – ceea ce a facut in mod efectiv Ithaca de neatins pe vreme rea.

Fiecare calator care a luat o mica decizie de a lua un autobuz sau un avion nu intentiona ca serviciul feroviar sa se usuce, dar efectul cumulativ al acelor mici decizii a creat o consecinta enorma, negativa si neintentionata.