Ascultarea – vitala in orice act de comunicare

Ascultarea este o componenta inerenta a oricarui act de comunicare. Noi ascultam mesajele vocale, luam un feedback angajator si observam ce trebuie sa spuna un partener intr-un argument. In mod constant recunoastem (sau ignoram) gandurile, emotiile si observatiile noastre interne.

In multe privinte, actele de ascultare zilnica sunt inconstiente. Luam informatii si trimitem ceva inapoi. Este un schimb la fel de natural ca si clipirea sau respiratia.

Cu toate acestea, exista o distinctie intre ascultarea pasiva si ascultarea activa.

Angajarea pasiva cu alte cuvinte nu este neaparat o forma sau un raspuns negativ. Dar angajarea activa in propriile ganduri sau in cele ale unui prieten poate sa invete si sa aprofundeze relatiile mai profund decat raspunsul pasiv. De fapt, ascultarea activa poate transforma modul in care va angajati cu voi insiva si cu lumea din jurul vostru.
Toata lumea are o voce. Suntem plini de povesti, naratiuni, opinii si credinte. Impartasirea acestora este o componenta vitala a faptului ca suntem un om in aceasta lume.

Este deosebit de critica in relatiile personale si profesionale. Cand ambele parti intr-o relatie au posibilitatea de a se exprima, aceasta relatie este mult mai probabil sa se aprofundeze intr-un mod profund si sanatos. Exprimarea nelimitata poate oferi prietenilor, partenerilor si membrilor familiei sansa de a afla mai multe despre ei insisi si despre ceilalti. Sentimentul de auz este adesea imputernicit, dand oamenilor permisiunea de a lua decizii sanatoase, de a explora noi ganduri si de a fi ei insisi.

Ascultarea activa inseamna a lua pur si simplu ceea ce partenerul tau de conversatie are de spus. Adevarata ascultare activa nu implica indiciile verbale. Pur si simplu inseamna sa tii un spatiu pentru celalalt si sa le oferiti ocazia de a impartasi ceea ce au de impartit. Ascultatorii activi dau vorbitorilor sansa de a auzi cu adevarat si complet.

S-ar putea chiar sa fiti surprins de cat de bine se simte ascultarea activa. Cei mai multi dintre noi vor ca vocile noastre sa fie auzite si validate mai puternic decat credem noi. Marturisirea bucuriei si a usurintei partenerului dvs. de conversatie in a fi auzita poate fi, de asemenea, imputernicita pentru dumneavoastra.